Eräviikingit jatkavat maineikkaiden seurojen polulla

Helsingissä toimiva salibandyseura Eräviikingit näki päivänvalon vuonna 2016. Se on perustettu kahden uranuurtajan liittyessä yhdeksi suurseuraksi, ja nimi muodostuukin näiden kahden jäänteistä. Tapanilan Erä ja SalibandySeura Viikingit ovat olleet lajin uranuurtajia alkuajoista lähtien, joten Eräviikingeissä korostuu nyt kahden kovatasoisen seuran parhaimmat osa-alueet. Sen ansiosta suurseura onkin ainoa, jonka riveissä salibandya pelataan kaikissa ikäluokissa SM-tasolla. Ensimmäisen kauden 2016-2017 aikana eri joukkuetasot siirtyivät asteittain uuden fuusioituneen seuran alaisuuteen, ja vanhojen seurojen toiminta lopetettiin virallisesti 1.6.2017.

Eräviikingeillä on merkittävä osa suositun lajin eteenpäinviemisessä Suomessa. Pääkaupunkiseudulla järjestettävän salibandykoulu- ja muun harrastustoiminnan kannalta se kuuluu tärkeimpiin toimijoihin. Seuran lisenssin oli hankkinut itselleen vuoden 2018 syksyllä yli 2 000 pelaajaa. Seuran toiminnanjohtaja on Jari Oksanen ja puheenjohtaja Jari Mäki-Arvela. Miesten päävalmentajana toimii Mika Ahonen ja naisten puolta luotsaa Markus Huhtinen. Eräviikingit pelaavat Suomen korkeimmalla sarjatasolla eli Salibandyliigassa, joka on perustettu vuonna 1985. Seuran sisällä toimii myös Eräviikingit Akatemia, joka pelaa toiseksi korkeinta sarjatasoa Divarissa.

Tapanilan Erän historia

Tapanilan Erä on perustettu jo vuonna 1933, ja kyseinen nimi vakiintui käyttöön 1950. Seura tunnettiin pääkaupunkiseudulla moniurheiluseurana, joten oli melko luontevaa, että salibandyn parissa nousseen huuman myötä laji otettiin seuran ohjelmistoon. Tavoitteena oli tuoda Tapanilan Erän tarjontaan kilpailuhenkinen laji, jollaiseksi se myöhemmin osoittautuikin. Seuraan avattiin salibandyjaosto vuonna 1990, ja samana vuonna miesten seura Lemon liitettiin osaksi Tapanilan Erää. Seuraavana vuonna siihen yhtyi naisten Synkkä Uhma ja SC Dalmacia.

Kaudella 1991-1992 seuraan avattiin tyttö- ja poikajoukkueet, ja naisten joukkueet niittivät menestystä voittamalla Suomen mestaruuden heti ensi kaudella. Vuonna 1993 seuran salibandyjaosto eriytyi omaksi itsenäiseksi lajiosastoksi. Vuosien varrella osallistujien määrät kasvoivat, ja Tapanilan Erä tuli tunnetuksi erinomaisen kovatasoisena junioritason kasvattajana, jonka ansiosta menestystä riitti lähes kaikilla kausilla. 2000-luvulla kilpailu koveni, ja Tapanilan Erä joutui vastaamaan yhä kovempien joukkueiden vastukseen. Tapanilan Erän kotikenttänä tuli tutuksi Mosahalli, joka sai uudet tilat vuonna 2002.

SSV/ Viikinkien historia

Vuonna 1986 elettiin suurta salibandyn nousun alkuaikaa, jolloin se tunnettiin yleisesti ottaen vielä Ruotsista Suomeen opiskelijoiden mukana rantautuneena sählynä. Puotinkylän Valtissa pelanneet Jari-Petri Anttila ja Jari Wassholm olivat aikeissa perustaa uuden jalkapalloseuran, mutta innostuivatkin salibandysta. Seuran nimeksi tuli Sulkapallo ja Salibandy Vuosaari eli SSV, vaikka sulkapalloon ei paljon panostettukaan. Pienen seuran rahoituksen järjestäminen oli vaikeaa, ja perustajat pyrkivät hankkimaan rahoitusta ensi vuosina esimerkiksi myymällä Ruotsista tuotuja salibandymailoja. Ensimmäinen kausi kului I-divisioonassa.

Kolmannella kaudella Viikinkien menoon alkoi tulla enemmin ammattimaisuutta, ja se pokkasi ensimmäisen Suomen mestaruuden. Vuonna 1999 seuran nimeksi vahvistui Salibandyseura Viikingit. Sulkapallo, joka oli otettu mukaan rahoitusta ajatellen 1980-luvulla, kuihtui lopullisesti pois logosta ja toiminimestä. Kahden seuran liittoon Viikingit lähti vahvasti salibandy pohjalta, kun taas Tapanilan Erällä oli ollut aina taustanaan suurempi monilajiseura, jonka rahoituskin on ollut vakaammalla pohjalla. Osaamista, ja innostusta on löytynyt molemmista seuroista, ja molemmat ovatkin pysyneet lajin kärkikahinoissa alkuajoista lähtien.

Kasvatustyö salibandytoiminnassa

Eräviikinkien kasvatustyö ja salibandykoulut järjestetään pääsääntöisesti Mosahallilla, mutta toimintaa on myös lukuisissa muissa toimipisteissä eri puolilla Helsinkiä, kuten Myllypurossa ja useissa kouluissa. Junioritoiminta on ollut perinteisesti Tapanilan Erän vahvaa osaamisaluetta, jonka hedelmät on poimittu myöhemmin menestyksestä Salibandyliigassa. Seuran salibandykouluissa huomioidaan eri ikäiset, ja alle 12-vuotiaiden toiminnassa pääpaino on alkeiden opettamisessa muun toiminnan ohella. Pelaamista opetellaan leikin avulla, ja joukkueet ovat useimmiten sekajoukkueita. Yli 12-vuotiaiden kohdalla keskitytään enemmin pelaamiseen, ja harjoittelun tahti tiivistyy.

Eräviikinkien salibandykouluun ovat kaikki tervetulleita, eikä välineisiin tarvitse paljon panostaa. Niihin riittävät sisäpelikengät, maila, pallo ja juomapullo. Pelaamista voi kokeilla pari kertaa ilman maksua, jonka jälkeen varsinkin lasten kohdalla selviää kiinnostuksen taso. Koulut on tarkoitettu 4-15 -vuotiaille lapsille, ja perheille on tarjolla perhesählyä. Sen parissa vanhemmat ja perheen pienimmät 2-3 vuotiaat tutustuvat lajiin rennosti pelaillen ja leikkien. Eräviikingit järjestävät myös kuntosählyä, jonka tarkoitus on liikuttaa eri ikäisiä ilman sitoutumista.

Eräviikinkien tavoitteet

Eräviikingeillä on nyt takanaan kaksin kautta, ja mitalejakin on ropissut jo kiitettävästi. Yhteensä fuusioitunut joukkue on kahminut 2 kappaletta kaiken värisiä mitaleita SM-sarjassa, ja useampia aluemestaruuksia. Hall of Fameen eli ansioituneiden pelaajien kunniakavalkadiin ovat päässeet menestyneet suomalaiset pelaajat joukkueista, kuten Markku Suomela ja Markku ‘Rantsu’ Rantala. Eräviikinkien farmijoukkue Eräviikingit Akatemia tukee Salibandyliigassa pelaavia joukkueita, ja sen riveistä siirrytään taitojen karttuessa korkeammalle tasolle. Fuusiojoukkue on kovassa iskussa, ja valmiina taistoon kaikissa ikäluokissa alkaneella kaudella.

Monialainen urheilujoukkue

Eräviikinkien arvomaailman muodostavat neljä kulmakiveä; merkityksellisyys, modernius, määrätietoisuus ja laadukkuus. Se panostaa samanaikaisesti sarjatasojen menestykseen, mutta haluaa myös liikuttaa eri tasoisia ja eri ikäisiä pelaajia. Positiivisten tunne-elämysten, ammattitaitoisen valmennuksen ja vuorovaikutuksen avulla seura kasvattaa niin ihmisiä kuin urheilijoitakin. Eräviikinkien tavoite on mahdollistaa harrastus kaikille kohtuullisine kustannuksineen, ja lähellä koteja. Joukkueen parista on mahdollista löytää myös koulutus- ja työharjoittelupaikkoja, jotka toimivat monille ponnistuspaikkoina urheiluun suuntautuvaan ammattiin. Motivoitunut ja onnellinen pelaaja on Eräviikinkien paras käyntikortti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *