Miesten salibandyliiga – monipuolista toimintaa ympäri Suomea

Salibandyn miesten Suomenmestaruuksista on kilpailtu kaudesta 1986 – 1987 alkaen, jolloin mukana oli kymmenen joukkuetta. Salibandyliiga-nimitystä on käytetty kaudesta 1994 – 1995 lähtien. Nykyään liigassa pelaa 14 joukkuetta, jotka kohtaavat toisensa kahdesti runkosarjan aikana. Yhdelle joukkueelle kertyy runkosarjassa 26 ottelua ja liigan kokonaispelimäärä on 182. Runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Runkosarjan viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa sarjatasoa alemmas Divariin. Runkosarjan 12. ja 13. joukkue pelaavat playout-ottelusarjan, jonka häviäjä kisaa liigapaikasta Divarin finaalin hävinnyttä joukkuetta vastaan.

Runkosarjan voittanut joukkue valitsee puolivälierissä vastustajansa sijoille 5 – 8 sijoittuneista joukkueista. Voittajan tehtyä valintansa runkosarjan kakkonen valitsee jäljelle jääneestä joukkueista oman vastustajansa, ja sen jälkeen kolmas valitsee oman vastustajansa. Runkosarjan neljäs joukkue kohtaa valitsematta jääneen joukkueen. Pudostuspelit pelataan paras seitsemästä -systeemillä, eli ensimmäiset neljä ottelua voittanut joukkue jatkaa puolivälieristä välierien kautta finaaliin. Runkosarjan sijoitukset määräävät jatkopelien otteluparit: parhaiten sijoittunut kohtaa aina heikoimmin sijoittuneen. Runkosarjassa paremmin sijoittunut saa myös kotiedun. Välieränsä hävinneet joukkueet pelaavat yksittäisen pronssiottelun.

SSV:llä eniten mestaruuksia

Menestynein joukkue suomenmestaruustasolla on ollut helsinkiläinen SSV. Se on voittanut mestaruuden 11 kertaa. Viidesti joukkue on ollut hopealla ja neljästi pronssilla. Esport Oilers, joka ennen vuotta 2013 oli Espoon Oilers, on vienyt mestaruuden neljästi, minkä lisäksi joukkueella on neljä hopeaa ja kolme pronssia. Classic Tampereelta on juhlinut mestaruutta kolmesti, ja samoin kolmesti se on ollut hopealla ja kahdesti pronssilla. Kaikkien aikojen ensimmäisen Suomen mestaruuden vei kaudella 1986 – 1987 Manse United.

Vuodesta 1986 lähtien Suomen salibandymestaruussarjassa on pelannut 57 joukkuetta. Runkosarjassa joukkueiden määrä on vaihdellut vuosien mittaan. Kauden 2005 – 2006 jälkeen Salibandyliigan joukkuemäärää nostettiin kahdestatoista neljääntoista. Tällöin otteluiden määrää vähennettiin aiemmasta 33 ottelusta kahteenkymmeneenkuuteen. Nyt kaudella 2018 – 2019 Salibandyliigassa pelaa 14 joukkuetta: Classic Tampereelta, EräViikingit Helsingistä, Esport Oilers Espoosta, Happee Jyväskylästä, Karhut Porista, Koovee Tampereelta, LASB Lahdesta, Nokian KrP, OLS Oulusta, SPV Seinäjoelta,TPS Turusta, SB Welhot Kuopiosta, Steelers Hämeenlinnasta ja Westend Indians Espoosta.

Historiaa tilastojen valossa

Salibandyliigassa on vuosien varrella tapahtunut monenmoista, joista tässä muutama makupala. Salibandyhistoriaa tehtiin Joensuussa 1.12.2011, kun vain 14-vuotias Heikki Högman pelasi liigapelissä. Högman kutsuttiin Joensuu Areenalla Tampereen Classicin maalille Josba–Classic-ottelussa. Tilastoihin jäi 1 minuutin ja 52 sekunnin peliajan lisäksi kaksi torjuntaa. Runkosarjan katsojaennätys löytyy marraskuulta 2015, jolloin 5280 henkilöä oli seuraamassa TPS:n ja SPV:n välistä ottelua. 18. marraskuuta 2017 Classic ja TPS pelasivat runkosarjaottelun Singaporessa. Kyseessä oli ensimmäinen ulkomailla pelattu Salibandyliigan ottelu.

Salibandyliigan pelaajatilaston tietoja on kerätty vuodesta 1990 alkaen. Tilaston mukaan eniten runkosarjan otteluita on Petri Kaukolla, 527 kpl. Mikael Järvelle otteluita on kertynyt 527 kpl ja Mikko Kohoselle 508 kpl. Mikko Kohonen komeilee tehtyjen maalien tilaston kärjessä 541 maalilla, toisena on Henri Johansson (506 maalia) ja kolmantena Sami Nyman (380 maalia). Petri Kauko puolestaan on syöttötilaston ykkönen 408 syötöllä, Lasse Vänttinen toinen (404 syöttöä) ja Mikael Järvi kolmantena (373 syöttöä).

Pelaajatilastoja eri näkökulmista

Kun tarkastellaan runkosarjan tehopisteitä, on kärjessä Henri Johansson (863 tehopistettä). Myös Mikko Kohonen on ylittänyt kahdeksansadan tehopisteen rajan (843). Lassi Vänttinen (765) ja Mikael Järvi (730) ovat tehneet yli seitsemänsataa tehopistettä. Sami Koskinen (655), Petri Kauko (654) ja Tero Tiitu (610) puolestaan ovat rikkoneet kuudensadan pisteen rajan. Playoffseista on omat tilastonsa: Mikael Järvi komeilee useamman playoff-tilaston kärjessä, sillä hänellä on eniten tehopisteitä (268), tehtyjä maaleja (146) ja syöttöpisteitä (122). Pelaajatilastojen tiedot ovat keväältä 2018.

Yhtä kautta koskevissa tilastoissa on näkyvissä kausittaiset ennätykset koko Salibandyliigan historian ajalta. Esimerkiksi jaettu jäähyennätys on 82 minuuttia ja tähän ylsivät Mika Sandel kaudella 1998 – 1999 ja Henri Kämäräinen kaudella 2001 – 2002. Yhden kauden maaliennätys on Tero Tiitulla 63 kaudelta 2005 – 2006. Yhden kauden syöttöpiste-ennätystä pitää hallussaan Mika Kohonen kaudella 2004 – 2005, 68 pistettä. Yhden kauden ennätys tehopisteissä on 108, Jaakko Hintikka kaudella 2005 – 2006. Eniten mestaruuksia voittanut pelaaja on Mikael Järvi kymmenellä mestaruudella.

Salibandy tänään

Sanoma television on alkanut näyttää miesten ja naisten Salibandyliigan otteluita syksyllä 2018. Sanoman ja Salibandyn sopimus on voimassa myös kaksi tulevaa kautta, ja se sisältää option vielä kahdesta seuraavasta kaudesta. Salibandyn katsojilla siis riittää katsottavaa ainakin vuoteen 2021 saakka. Kaikkien kausien aikana näytetään ainakin 120 ottelua. Salibandyliigassa otetaan käyttöön Fanikamera, eli yhden kameran kuvavirta, joka seuraa ottelua kuulutuksineen. Tämän lisäksi osa keväällä 2019 pelattavista miesten finaalipeleistä on katsottavissa JIM-kanavalta.

Lopuksi

Salibandyliigan kolmikymmenvuotiseen taipaleeseen on mahtunut monenlaista, ja tilastojen valossa tarkasteltuna lajin kehitys on mielenkiintoista seurattavaa. Salibandyn mestaruussarjassa on pelannut vuosien mittaan lähes 60 joukkuetta. Tällä kaudella liigassa pelaa 14 joukkuetta. Salibandyliigan pelaajat alkavat olla järjestäen puoliammattilaisia, mutta myös muutama täysammattilainen mahtuu mukaan. Pelejä käyvät katsomassa paikan päällä tuhannet ihmiset, ja tästä kaudesta alkaen pelit myös televisioidaan. Lajin suosio on noussut tasaisen varmasti, mutta viime vuosina laji on lähtenyt huimaan nousuun, jolle ei näy loppua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *