Salibandy tänään ja eilen

Tervetuloa salibandystä kertovalle sivustolle! Salibandy on mailapeli, jota pelataan sisätiloissa ja joka on saanut vaikutteita jääkiekosta, jääpallosta sekä hieman Suomessa harvinaisemmasta lajista, katukiekosta. Nimi lajille keksittiin vuonna 1985, joka polveutuu ruotsinkielisestä sanasta “bandy”. Vapaamuotoisemmin lajia kutsutaan myös sählyksi, joka viittaa enemmän vapaa-ajalla ystävien kanssa pelattavaan tai harrastemuotoiseen pelaamiseen. Salibandy puolestaan on kilpaurheilulajiksi muodostunut laji sekä naisilla että miehillä. Lajin kehittymisen myötä on syntynyt monia salibandyliigoja sekä maajoukkuetoimintaa, ja laji on päässyt myös MM-kisoihin.

Alun perin salibandyssä käytettiin mailaa, jossa lapa oli suora, ja pelissä ei käytetty palloa kuten nykyään vaan muovista kiekkoa. Myöhemmin alettiin käyttämään 26 reikäistä palloa. Ruotsia pidetään lajin kehittäjämaana, ja 1970-luvulla salibandy rantautui vihdoin Suomeen. Maailman ensimmäinen salibandyseura perustettiin vuonna 1979, ja seura nimettiin Sala IBK:ksi. Vuonna 1983 järjestettiin sählyn ensimmäiset MM-kisat.

Suomessa salibandyliitto perustettiin jo vuonna 1985, ja saman vuonna Suomen maajoukkue pelasi ensimmäisen maaottelunsa Ruotsia vastaan. Ruotsi teki tällöin murskavoiton 13-1. Kansainvälinen salibandyliitto, joka kulkee nimellä IFF, perustettiin vuonna 1986. Sitä perustamassa olivat Suomen lisäksi Ruotsi ja Sveitsi. Samana vuonna pelattiin miesten ensimmäinen SM-sarja, ja naisten sarja aloitettiin muutama vuosi sen jälkeen. Salibandyn kansainväliset säännöt laadittiin samoihin aikoihin. EM-kilpailut jäivät vain vuosiin 1994 ja 1995. Sen jälkeen on vain pelattu MM-kilpailuja muutaman vuoden välein. Ensimmäinen MM-kulta meni Ruotsille sekä naisilla että miehillä. Vuoteen 2006 mennessä lajin harrastajamäärä Suomessa oli ehtinyt kasvaa jo 354 000 -päiseksi. Tutkimusten mukaan vain jalkapallon harrastajia löytyy määrällisesti enemmän Suomesta. Lisenssipelaajien määrän mukaan katsottuna salibandy on maamme neljänneksi suurin laji.

Tasavertainen urheilulaji

Suomessa korkein sarjataso niin naisille kuin miehille on salibandyliiga. Miehillä on myös sarjatasot, jotka jakautuvat I-divisioonasta VI-divisioonaan. Naisilla alin taso on taas IV-divisioona. Myös junioritoimintaa löytyy. Vuosina 1988–1990 syntyneet jaotellaan A-junioreihin ja vuonna 2000 syntyneet F-junioreihin. A- ja C- juniorit kilpailevat SM-mitaleista. Naisten ja miesten sekä alle 19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet edustavat Suomea sitten kansainvälisen tason peleissä.

Salibandya pidetään tasavertaisena urheilulajina, jossa ei ketään syrjitä sukupuolen, iän, etnisyyden tai muunkaan puolesta. Yksi tunnetuista salibandyseuroista Suomessa on vuonna 2002 perustettu oululainen SS Rankat Ankat (SSRA). Seuraan kuuluu noin 200 pelaajaa vuoden 2016 tilastojen mukaan, ja sen naisten edustusjoukkue saavutti sarjanousun kolmena peräkkäisenä kautena, ja kaudeksi 2016–2017 se nousi Salibandyliigan korkeimmalle tasolle. Toinen tunnettu ja melko uusi salibandyseura on helsinkiläinen EräViikingit.

Säännöt pähkinänkuoressa

Salibandyssa kentällä pelaa samanaikaisesti yhdestä joukkueesta viisi pelaajaa sekä maalivahti. Joukkueeseen kuuluu yleensä 15–20 pelaajaa. Pelikentän koko on 40 x 20 metriä ja sitä ympäröi 50 cm:n korkuinen kaukalo. Pelialustana toimii yleensä synteettinen materiaali, joko muovimatto, massa tai puusta tehty parketti. Pelaajilla on käytössä noin puolivartalon mittaiset mailat. Lavan käyryys on korkeintaan 30 milliä. Maalivahdilla ei puolestaan ole mailaa. Pallo on muovinen, painoltaan 23 grammaa. Maalit ovat 115 x 160 cm:n kokoisia. Ottelun kulkua valvoo aina kaksi erotuomaria. Vartalokontakti on sallittu pelissä, mutta taklaukset ovat puolestaan kiellettyjä. Rikkeestä voi joutua 2–10 minuutin mittaiselle jäähylle. Pelaajavaihtoja voi suorittaa joko lennosta tai pelikatkon aikana. Ottelu kestää miesten ja naisten ylimmillä sarjatasoilla 3×20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Alemmilla sarjaportailla ja junioreiden otteluissa aika on 3×15 minuuttia tai 2×15 minuuttia.

Suurennuslasin alla Suomen Salibandyliitto

SSBL, Suomen Salibandyliitto ry, perustettiin 23.9.1985. Liitto on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö, jonka tehtäviin lukeutuu salibandyn harrastajien edunvalvonta ja tämän harrastamisen kehittäminen valtakunnallisesti sekä toimia lajin laaja-alaisena mahdollistajana. Salibandyliiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot, ja reilun pelin periaatteita myös painotetaan. Liitto pyrkii toiminnassaan edistämään tasa-arvoa.

Salibandyliitto kuuluu Kansainvälisen Salibandyliiton (IFF) perustajajäseniin ja tekee myös yhteistyötä Suomen Työpaikkaurheilun, Koululiikuntaliiton, Suomen Kuurojen Urheiluliiton ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n kanssa. Liitto sekä sen jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan antidopingsopimusten mukaisia sääntöjä. Salibandyliittoon kuuluu yli 800 jäsenseuraa. Kolmen vuoden välein kokoontuu liittokokous, joka päättää salibandyliittoon kuuluvista asioista. Liiton päätoimipaikka sijaitsee Helsingin Myllypurossa. Kansainvälisesti Suomea edustavat poikien ja tyttöjen sekä miesten ja naisten maajoukkueet, ja opiskelijoilla on oma maajoukkueensa. Viime vuonna perustettiin myös maajoukkueet alle 16-vuotiaille nuorille.

Salibandy kansainvälisesti

Suomalaiset ovat luoneet mainetta ja mammonaa myös maailmalla salibandyn parissa. Tunnettuimpiin suomalaisiin pelaajiin kuuluvat muun muassa Tero Tiitu, Juha Kivilehto, Nina Rantala, Eliisa Alanko sekä Kujalan sisarukset. Yksi tunnetuimmista pelaajista on Mika Kohonen. Hän pelaa Storvreta IBK:n keskushyökkääjänä. Ruotsalainen lehti Innebandymagazinet äänesti Mikan maailman parhaimmaksi salibandyn pelaajaksi viisi kertaa. Hänen saavutuksiinsa kuuluu maailmanmestaruus x 2, Ruotsin mestaruus x 4 ja Eurocupin voitto.

Mikan veli, Mikko ”Don” Kohonen, on myös hyvin menestynyt maailmalla. Hän on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti. Hänen pelipaikkansa on laitahyökkääjä, ja mies edustaa Seinäjoen Peliveljiä. Maailmanmestaruuden lisäksi Mikon meriitteihin kuuluvat Suomen mestaruuden voitto kahdesti, SM-liigan kautta aikojen maaliennätys, yhden ottelun tehopiste-ennätys SM-finaaleissa ja Suomen Cup -voitto. Kohoset ovatkin kehittäneet oman salibandymerkkinsä 2MK:n. Tässä oli hieman esimakua siitä, mitä salibandy-uutisia tulet sivustoltamme löytämään – astu sisään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *