Tunnettuja suomalaisia salibandyn pelaajia

Salibandy on urheilulaji, joka kehitettiin Ruotsissa ja ensimmäinen ottelu pelattiin 1960 -luvun loppupuolella. Salibandy on mailapeli, jota pelataan sisätiloissa. Se on saanut paljon vaikutteita jääkiekosta ja jääpallosta, ja sen säännöt muistuttavatkin paljon kyseisten lajien sääntöjä. Se on muovautunut vuosien saatossa kilpaurheiluksi, sillä lajissa on omat maailmanmestaruuskilpailut niin naisille kuin miehillekin. Salibandyjoukkueessa saa olla pelaajia kaikkiaan 20, ja yhdeltä joukkueelta on kuusi pelaajaa kerrallaan pelaamassa kentällä. Varusteiksi riittävät salibandymaila ja -pallo.

Salibandy levisi Suomeen 1970-luvulla ja ensimmäinen salibandyturnaus pelattiin vuonna 1974. Laji sai jo ensimmäisinä vuosinaan paljon kannattajia ja pelaajia, ja ensimmäiset SM-kilpailut lajissa pelattiin vuonna 1983. Lajin kehittymisen myötä perustettiin Suomen lajiliitto ja kolme seuraa. Suomi oli mukana vuonna 1986 perustamassa Kansainvälistä Salibandyliitto IFF:ää. Nykypäivänä kansainvälisessä Salibandyliitossa on 60 jäsenmaata ja maiden lukumäärä on ollut tasaisessa kasvussa alusta lähtien. Kansainvälisen Salibandyliiton lisäksi Aasian ja Oseanian valtioilla on oma liittonsa, Asia-Oceania Floorball Confederation.

Tunnettuja suomalaisia salibandyn pelaajia – Kohosen veljekset

Mikko Kohonen on vuonna 1979 syntynyt suomalainen salibandyn pelaaja. Kohosen lempinimi salibandypiireissä on Don Kohonen. Hän pelaa laitahyökkääjän pelipaikkaa ja on 184 senttimetriä pitkä. Kohonen lukeutuu tunnetuimpiin suomalaisiin salibandyn pelaajiin, sillä hän on voittanut lajin maailmanmestaruuden kaksi kertaa ja suomenmestaruuden kolme kertaa. Mikko Kohonen aloitti salibandyn Jyväskylän Happeessa ja pelaamisen liigatasolla jo B-juniorina. Hän on edustanut Suomen A-maajoukkuetta ja pelannut lajin MM-kilpailuissa neljä kertaa, vuosina 2006, 2008, 2010 sekä 2012.

Mika Kohonen on vuonna 1977 syntynyt salibandyn pelaaja. Hän aloitti veljensä tavoin salibandyn pelaamisen Jyväskylän Happeessa. Hänen lempinimiään ovat Mölskän Maradona ja Mihu. Mika Kohonen on äänestetty maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi useana vuotena: 2005, 2009, 2010, 2011 sekä 2012. Hän on pelannut Jyväskylän Happeessa ja Seinäjoen Peliveljissä sekä Ruotsissa Balrog IK:ssa sekä Storvreta IBK:ssa. Mika Kohonen on lajin kolminkertainen maailmanmestari vuosilta 2008, 2010 sekä 2016. Hän on pelannut maailman eniten maaotteluita, sekä tehnyt eniten maaottelupisteitä.

Miehiä maailman huipulla salibandyssä

Eero Kosonen on salibandyn pelaaja, joka syntyi vuonna 1986 Lappeenrannassa. Pelipaikaltaan Kosonen on maalivahti. Kosonen aloitti lajin pelaamisen Lappeenrannan NST:ssä ja nousi joukkueen edustukseen vuonna 2005. Juniorivuosinaan Kosonen voitti junioreiden SM-kultaa sekä C- että B- junioreissa. Hän pelasi sen jälkeen muun muassa Happeessa ja Ruotsin Superliigassa Växjö Vipersissa. Huhtikuussa 2018 hän allekirjoitti sopimuksen Seinäjoen Peliveljien kanssa. Eero Kosonen oli mukana voittamassa salibandyn maailmanmestaruutta vuonna 2016 Riiassa. Eero Kosonen on pituudeltaan 193 senttimetriä ja pelinumeroltaan 31.

Juha Kivilehto on vuonna 1981 syntynyt salibandyn pelaaja, jota kutsutaan myös lempinimellä Junnu. Kivilehto on pelipaikaltaan puolustaja ja hän on 182 senttimetriä pitkä. Hän on ollut voittamassa lajin maailmanmestaruutta vuonna 2008 Prahassa, 2010 Helsingissä sekä 2016 Riiassa, sekä hopeaa vuosina 2006, 2012 sekä 2014. Suomenmestaruuden hän on saavuttanut vuosina 2000, 2005, 2007, 2008 sekä 2009. Kivilehto on valittu vuonna 2009 Urheilutoimittajain liiton toimesta parhaaksi suomalaiseksi salibandynpelaajaksi. Kivilehto pelaa pelinumerolla 8.

Naisia lajin huipulta

Nina Rantanen (os. Rantala) on vuonna 1988 Punkalaitumella syntynyt salibandyn pelaaja. Rantasen pelipaikka oli laitahyökkääjä. Salibandyliigan kaudella 2017-2018 hän ilmoitti lopettavansa liigauransa, takanaan 13 pelattua kautta. Rantanen aloitti salibandyn pelaamisen ollessaan 8-vuotias ja aloitti silloin Kuljunmaan Palloseurassa Punkalaitumella. Joukkueessa pelatessaan hän oli mukana voittamassa C-tyttöjen suomenmestaruutta. Rantanen pelasi naisten maajoukkueessa yli 40 maaottelua ja otti osaa kaksiin lajin maailmanmestaruuskilpailuihin, saavutuksena hopeaa vuosina 2013 ja 2015. Liigaurallaan Rantanen toimi Tampereen Classicin kapteenina.

My Kippilä on vuonna 1996 Porvoossa syntynyt suomalainen salibandyn pelaaja. Kippilä edustaa ruotsalaista KAIS Mora IF:ää (Ruotsin Superliiga) sekä pelaa Suomen maajoukkueessa. Kippilä pelaa puolustajan pelipaikalla ja on 175 senttimetriä pitkä. Kippilä oli mukana voittamassa alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa kultaa MM-kilpailuissa vuonna 2012 sekä hopeaa vuonna 2014. Hän pelasi maajoukkueessa vuoden 2015 MM-kisoissa, kun Suomi sai hopeaa. Kippilä siirtyi pelaamaan Ruotsin Superliigaan vuonna 2015, joukkueena Rönnby IBK. Kaudeksi 2017-2018 Kippilä siirtyi nykyiseen joukkueeseensa KAIS Mora IF:ään.

Kujalan siskokset

Karoliina ja Elina Kujala ovat kaksoissiskot, jotka ovat syntyneet vuonna 1987. Siskokset siirtyivät salibandyn pariin lapsuuden jalkapalloharrastuksen kautta. Sarjatasolla kumpikin edustaa nurmijärveläistä SB-Prota. Kumpikin on pelipaikaltaan hyökkääjä. Elina Kujala pelasi kolme kautta Sveitsin salibandyliigassa pelaavassa Piranha Churissa, jossa myös Karoliina oli mukana vuonna 2010 voittamassa joukkueelle kultaa. Kumpikin kuuluu myös maajoukkueen vakiopelaajiin, Elina on pelannut Suomen maajoukkueessa vuosina 2009, 2011 ja 2013 ja Karoliina vuosina 2009, 2001, 2013 ja 2015.

Alangon siskokset

Eliisa Alanko on vuonna 1988 syntynyt salibandyn pelaaja, joka edustaa Tampereen Classicia. Hän on 160 senttimetriä pitkä ja hänen pelipaikkansa on hyökkääjä. Ella Alanko on vuonna 1990 syntynyt salibandyn pelaaja, joka edustaa sisarensa tavoin Tampereen Classicia. Ella Alanko on ollut mukana alle 19-vuotiaiden Suomen maajoukkueessa vuosina 2006 sekä 2008. Vuonna 2011 Ella oli Suomen maajoukkueessa voittamassa MM-hopeaa. Myös Eliisa on ollut mukana Suomen naisten maajoukkueessa vuosina 2009, 2011 sekä 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *