Salibandy & Strategia

salibandypallo

Salibandy on yksi nopeimmin kasvavia urheilulajeja suomessa, eikä mikään ihme. Laji on nauttinut poikkeuksellista menestystä viimeisten vuosien aikana sillä esimerkiksi maailmanmestaruus on matkannut kylmään pohjolaan viimevuosienkin aikana (2016 ja 2018). On sanomattakin selvää, että tämänkaltainen menestys auttaa lajia kasvamaan myös junioritasolla, sillä mikä tahansa laji vaatii esikuvia ja idoleita vetämään sitä eteenpäin.

Salibandy on strategisesti yllättävän paljon jääkiekon kaltainen. Tässäkään pelissä ei siis kannata missään nimessä aliarvioida strategian merkitystä, vaikka kaveriporukan höntsä-sählyssä sillä ei olisikaan suurta merkitystä. Suomessa taktinen valmennus on ollut huipputasoa jo pitkään, mutta vasta viime vuosina se on alkanut tuottaa hedelmää. Lajin muut suuret maat kuten Ruotsi ja Sveitsi ovat hieman pudonneet kelkasta, vaikka omaavatkin hyvät valmiudet huipputasoiseen suorittamiseen.

salibandyn strategiataulu ja piirtäjä

Kaunis peli

Ymmärtääksemme salibandyn strategisia nyansseja, meidän tulee ensin ymmärtää lajin perusteet. Salibandyssa kentällä on saman verran pelaajia (+maalivahti) kuin jääkiekossakin, eli 5 + 1. Säännöt ovat myös jääkiekkoon verrattuna hyvin samankaltaiset. Salibandyssa tosin kontaktin ottaminen on lähes poikkeuksetta kiellettyä. Tämä saattaa uusia faneja hieman hämmentää, sillä salibandyn kovimmilla sarjatasoilla kontaktia otetaan hyvinkin paljon ja meno voi äityä hyvinkin hurjaksi. Laidat ovat alle polven korkuisia joten on ymmärrettävää, ettei esimerkiksi taklata saa. Tämän lisäksi salibandyn pelaajilla ei ole käytössään suojia, toisin kuin jääkiekossa. Poikkeuksena tähän ovat tietysti joidenkin pelaajien suosimat suojalasit ja hammassuojat. Vielä nykyäänkin monet pelaavat salibandya (niin huippu- kuin harrastelijatasollakin) kuitenkin ilman minkäänlaisia suojavarusteita. 

Salibandyssä strateginen osaaminen liittyy vahvasti erikoistilanteisiin, sekä niin sanottuihin vapaalyönteihin. Salibandyssa voidaan tuomita jalkapallosta tuttu vapaapotku (tässä tapauksessa “lyönti”) jossa vastustaja saa asettaa muurin eteen. Salibandyssa hienoimmat osumat tehdäänkin yleensä upeiden vapaalyöntikuvioiden seurauksena sillä näitä on helppo harjoitella esimerkiksi treeneissä. Erikoistilanteet pitävät sisällään myös mm. yli- ja alivoimat jotka ovat nykystandardien mukaisesti erittäin tärkeitä voittavassa salibandyssa. Kun kilpailu kiristyy ja joukkueista sekä pelaajista tulee koko ajan parempia ja tasaisempia, korostuu myös erikoistilanteiden merkitys.

salibandykenttä

Ymmärryksen hyötykäyttö

Mikäli ymmärrät salibandyn strategisia aspekteja sen syvimmillä asteilla, voit laittaa taitosi hyvään käyttöön. Monet nykypäivän nettikasinot esimerkiksi tarjoavat mahdollisuuden lyödä vetoa suomalaisista salibandykohteista jossa sinulla pelaajana on selkeä etulyöntiasema käytössäsi, mikäli salibandyn strategiset nyanssit ovat hallussa. Vedonlyöntiä tarjoavia paikkoja on lukemattomia joten kannattaa rauhassa tutustua, minne haluat varasi sijoittaa. Kertoimien koolla on huomattava merkitys voittavassa vedonlyönnissä.

Tulevaisuus

Salibandyn suosio ei varmasti ole seuraavien vuosien aikana laantumassa ja tästä suurin kiitos kuuluu tietysti A-maajoukkueellemme, joka on niittänyt menestystä maailmanmestaruuksien muodossa. Joukkue toimii loistavana esimerkkinä nuorille lupauksille ja niille, jotka vasta aloittelevat lajin parissa. Salibandy ei ole vielä mediassa noussut yhtä suureen suosioon kuin vaikkapa jääkiekko, mutta niin  lajin sisä- kuin ulkopuolellakin kiinnostus kuitenkin kasvaa kasvamistaan. Toivottavasti tämä saa myös median kiinnostumaan tästä varmasti tulevaisuudessakin suomalaisittain menestyksekkäästä lajista. Vaikka ei suoraan uskoisi, urheilulajien välillä on esimerkiksi palstatilan ja sponsoreiden suhteen käynnissä melkoinen kilpailutilanne. Tämä liittyy osittain siihen, että esimerkiksi televisiointioikeuksia on jaossa vain rajallinen määrä ja niiden merkitys minkä tahansa lajin kasvulle on huomattava.

Salibandyn seuraava askel on luultavasti televisiointioikeuksien haaliminen, mutta tässä saattaa vierähtää useampi vuosi. Kaudella 2018-2019 salibandyn televisiointioikeudet ovat osittain maksullisella Ruutu-palvelulla. Mitä suurempi ja suositumpi laji on kyseessä – ja mitä enemmän rahaa siinä liikkuu – sitä suositumpia lajit televisioijatahojenkin puolelta ovat. Vain aika näyttää, miltä tämä nouseva laji näyttää esimerkiksi 2030-luvulla. Sopii kuitenkin toivoa, että maajoukkueemme jatkaa mainioita otteitaan tulevaisuudessakin sillä heissä piilee suurin yksittäinen voimavara tällä hetkellä. Muutama heikompi vuosi arvokisatasolla voisi kuitenkin merkitä katastrofaalisia seurauksia juniorityössä, jota emme tietysti haluaisi nähdä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *